2008. augusztus 5., kedd

Total Commander

by Bálint

Pár mondatban bemutatnám nektek ezt a remek fájlkezelő programot. Nem mondanám, hogy ez a legegyszerűbb az ilyen típusúak közül, viszont sokat tud és még ha nem is használjuk ki minden funkcióját, akkor is érdemes felrakni. Megtanulása nem igényel sok időt, könnyen ki lehet tapasztalni.

Amikor megnyitjuk nem az a látvány fog fogadni minket, mint amit a windows intézőnél megszoktunk kicsit csúnyább, kicsit bonnyolultabb és két részre van osztva az ablakunk. Ez azért van így, mert megkönnyíti a fájlok áthelyezését az egyik mappából a másikba, mivel nem kell több ablakot megnyitnunk, vagy más hosszadalmasabb műveletet( kivágás másolás stb.) végrehajtani, csak kikeresni az egyik oldalon a forrás mappát (másolandó fájl(ok)), a másikon pedig a célmappát (ahová szeretnénk átrakni) és áthuzni az egérrel. Elsőre feltelepítve nem úgy működik a jobbklikk, ahogy azt már megszokhattuk máshol, de ez könnyen átállítható:

Beállítások [configuration] -> Általános beállítások [options] -> bal oldalt Működés [operation] -> Kijelölés egérrel [mouse selection mode] legyen "bal gombbal [left mouse button]"-ra állítva.

Előfordulhat, hogy első indításkor angol nyelvű a program, azt is az előbb említett bal oldali menüben, a Language menüpont alatt beállíthatjuk. A programban van egy beépített FTP kliens is, amivel ugyan olyan könnyen másolhatunk egy szerverre, mint a számítógépünkön egy másik mappába. Amiért még érdemes használni, hogy saját maga is ki tudja bontani a csomagolt fájlokat olyan egyszerűen, mintha az is csak egy sima mappa lenne. Tapasztalni vágyó felhasználóknak ajánlom a többi funkcióját, amivel testreszabhatjuk a felületet és még jópár hasznos funkciót érhetünk el.

A Total Commander nem ingyenes program, de ez csak annyiban korlátoz, hogy minden indulásnál 3 gomb valameyikére kell kattintani, de cserébe utána a program használata közben békénhagy :) (Természetesen mint minden fizetős program könnyen teljessé theteő :P)
Innen letölthetitek!

4 gondolat:

lightpost írta...

mindig kíváncsi voltam, mégis miért használnak olyan sokan Total Commandert... :)

Koppany írta...

Én csak és kizárólag fájlfeltöltésre használom, de ilyen téren tényleg nagyszerűen működik, és még soha nem volt vele gond.

Bálint írta...

Én majdhogynem mindenre ezt használom... És még így sem volt vele gond :) Egy jól megírt program, ezért is merészeltem írni róla :)

Névtelen írta...

Thanks for the erdekes informacio