2008. március 30., vasárnap

Free Download Manager

by bemapoe

Miután kétszer megszakadt a hosszú ideje várt letöltésem a hp.com oldalról, amivel a nyomtatónk 360 megabájtos driverjét akartam letölteni, eszembe jutott, hogy volt nekem egyszer olyanom, hogy Free Download Manager, amivel ha meg is szakad a letöltés, később onnan folytatja, ahol abbahagyta. Kizárólag emiatt fel is telepítettem, de amint elkezdtem letölteni, észrevettem, hogy az eddigi, sima Firefoxos letöltési sebesség (80 kB/másodperc) helyett több, mint 600 kB/másodperccel tölt lefelé a fájl.

Marha jó. Kicsit ugyan idegesítő a program, tehát például a Windows-zal együtt mindig elindul, ami fölösleges, meg zavaró is, ráadásul mindig azzal akarja letölteni a fájlokat először, nem simán a Firefox-szal, vagy Internet Exlorerrel, akkor is ha előtte maga a program ki volt kapcsolva. Ezenkívül érdemes mindig kikapcsolva tartani, és nem megengedni neki, hogy a Windows-zal együtt induljon. Tehát telepítés után három dolgot kell végrehajanunk:

  1. Ahhoz, hogy ne induljon el a Windows-zal együtt, menjünk a programon belül a Beállítások menüpontra (CTRL+P), majd az > Általános beállításokat válasszuk, és vegyük ki a pipát a Betöltés a számítógép indításakor elől. Ezután természetesen kattintsunk az OK gombra.
  2. A következő probléma az, hogy ha egy fájl letöltésére kattintunk, rögtön ő ugrik fel, hogy tölteni akar. Ha ekkor a Mégse gombra kattintunk, bejön a Firefox-os letöltés, mint rendesen. De beállíthatjuk, hogy csak akkor jöjjön be az FDM, ha úgy kattintunk egy letöltésre, hogy közben nyomni kell az ALT billentyűt. Ehhez: Beállítások > Letöltési beállítások > Figyelés fül > "Az ALT-nak lenyomva kell lennie" pipásnégyzet bepipálása.
  3. A program kikapcsolásához pedig a Tálca jobb alsó sarkában lévő ikonjára kattintsunk jobb egérgombbal, majd a legalsó menüpontot válasszuk.
Ezentúl pedig, ha egy nagy méretű fájlt le akarunk tölteni (ami ha megszakadna, bosszankodnánk, illetve ha nyolcszor gyorsabban is le lehet tölteni, akkor miért ne?), kattitsunk a "Fájl letöltése" ikonra, az ALT yomva tartása közben. Ekkor először az FDM letöltési ablaka fog megnyílni (ha itt a Mégse-re kattintunk, tisztességésen bejön a Firefox letöltési ablaka), itt állítsuk be, hová mentse a fájlt, majd indítás. Meglepően gyorsabb lesz. Nagyon ajánlom.

UPDATE: Más kérdés, hogy az említett 360 MB-os HP-driver nem működik, de ez a HP hibája, mert a múltkor is ez volt.

Középső gomb

by bemapoe

Igen meglepődtem nemrégiben valamin, de aztán persze rájöttem, miért is. Azt tapasztaltam, hogy a gépteremben mellettem ülő társaim nem ismerik az egér középső gombját. És persze nem is használják.

A Firefoxnak, sőt most már a Internet Explorer 7-nek is megvan ugyanis az a rendkívüli tulajdonsága, hogy egy ablakon belül is képes különböző oldalakat egyszerre megnyitni. Egy új lap nyitásáhz a legegyszerűbb a CTRL+T parancsot használni, de ha az egér középső gombjával kattintunk egy linkre, akkor is új lapon nyílik meg. Igen, a scroll gombbal (ami egyébként görgetésre is jó, ha valakinek ez is új lenne), amit le kell nyomni. Le lehet.

Na ezen lepődtem én meg, hogy ezt sokan nem tudják. De eszembe jutott, hogy erre én is tök véletlenül jöttem rá, azóta viszont praktikussága miatt olyan gyakran használom (szinte mindig így nyitok meg linkeket), hogy el is felejtettem, hogy volt olyan idő, amikor nem használtam... :)

Tessék ezt megtanulni :)

2008. március 27., csütörtök

Photoshop Express

by bemapoe

Az Adobe végre elindította az ingyenes, netes Photoshopot, ami eredeti verzióban a képszerkesztők Mozartja, de persze erről sokaknak más a véleménye. Csak vele az a baj, hogy 250 ezer forint (ami persze nem gátol meg engem abban, hogy később majd ne tegyem letölthetővé ingyen), ami sok.

Ezért jöhet jól a netes változat, ami ingyenes, nem kell telepítgetni, azaz nem csak otthon lehet használni, meg egyszerűbb is, tehát akinek bonyolult az eredeti, az használja ezt, mert egész jó. Volt már régebben is ilyen, pl. a Flickr, de nekem az annyira nem jön be.

Amikor bejön az oldal, kattintsatok a táncikáló képekre, ott mutatja be, hogy miket lehet csinálni vele. Amúgy tényleg csak alapdolgokra jó, olyasmi, mint a Picasa, csak annak az a hátránya, hogy le kell töteni, telepíteni, stb. Itt regisztrálni kell csak, ami gyorsan megvan, email címet kell hozzá megadni, majd visszaigazolni az emailről. (Egy kis gond azért van vele, ugyanis a kukac jelet nem engedi bevinni a mezőbe, pedig az emailcím kitöltése kötelező. Természetesen a másolás se működik. Én átállítottam a billentyűzetkiosztást angolra, és Shift+2-vel írtam be a kukacot. Kicsit körülményes, de megéri.)

Pozitívumai:

  • egyszerű, bárhol használható, ingyenes
  • 2 GB tárhely a fotóknak, a fotókat nyilánosan hozzáférhetővé is lehet tenni
  • erre a tárhelyre csoportosan is fel lehet tölteni a képeket, mappákba rendezve
  • tök jó auto-korrekció van benne, ami gyorsan feljavítja a csúnya színű képeket
  • még retusálni is lehet vele, mint az eredetiben
  • a "pop color" funkcióval tök jókat lehet színezgetni a képen
  • közzétételhez gyorsan, egyszerűen közvetlen linket és embed-kódot is csinál nemcsak a képhez, hanem albumhoz is, sőt a szokásosnál könnyebb elküldeni emailben akár képe(ke)t, akár albumo(ka)t
  • teljes képernyős módban is lehet használni
  • saját oldal a galériánkkal a felhasznalonev.photoshop.com címen
Összességében tényleg nagyon tudom ajánlani, mert egyszerű, gyors javítgatásokhoz tökéletesen megfelel, pláne ha nem vagyunk otthon, és nincs kéznél az igazi Photoshop :)

2008. március 25., kedd

WinRAR

by bemapoe

Fontos program, sőt nagyon fontos, mégis azt tapasztaltam, hogy sokaknál nincs feltelepítve. A Windows csak egyféle tömörített fomátumot támogat, a .zip-et, ami jó ugyan, de például Gmail-en keresztül nem lehet elküldeni, mert futtatható, tehát vírusveszélyes.

A másik népszerű tömörített formátum, a .rar azoban nem ilyen, tehát a Gmail is engedi. Másrészt meg ha letöltünk valamit a netről, legalább felerészben rar, azaz érdemes egy ezt kezelő programot beszerezni.

Ez még mindig ingyenes. Megnyitással egyszerűen, gyorsan feltelepíthető.

3. rész (Az XP telepítése)

by bemapoe

Ezt a sorozatot azért csinálom amúgy, hogy ne kelljen senkinek segítséget kérnie mástól a telepítésbne. Az pedig azért jó, mert így te tudod magadnak, hogy mi van a gépeden, te állítod be úgy, ahogy te szeretnéd, amire a Windows lehetőséget is biztosít. Ha ezeket csak másvalaki tudja, akkor több gond is felmerülhet. Ilyen szellemben folytatom tehát...

Partícionálás
Ha ezt is elvégeztük, akkor már minden olyan rész megvan, amit nem a klasszikus grafikus felületen történik, vagyis pl. nem lehet egeret használni. A formázás gyakorlatilag nem választható külön a partícionálástól.

Veszem tehát az én példámat: akarok egy kisebb C: és egy nagyobb D: meghajtót, és még nincs partícionálva a lemezem. A legalsó sorban pedig fel vannak sorolva betűk, minden képernyőn másféleképpen: minden betű valamilyen parancsot jelent, ezt kell egér helyett használni. Oda van írva az is, mi mit jelent. A T pl. a partíció törlése, amit ha el is végzünk, nem kell aggódni, mert amíg nem formáztuk, nem vesztek el az adatok, legfeljebb kicsit bonyolultabb előhozni. Én például nem tudnám :)

Nekem a P betűre van szükségem, a partíció létrehozására. A következő képernyőn beírom, hogy hány kilobájtos legyen, majd megnyomom az L, azaz létrehozás gombot. (Amúgy a betűkben nem vagyok biztos, majd ha telepítek egy XP-t, megnézem, hogy jól írtam-e ide, de ez nem befolyásol téged, mert oda van írva mellé, hogy mi mit jelent). Ekkor létrehozta a partíciót. Ugyanezt teszem a másikkal is, és ha törölni akarok egyet, akkor azt is hasonlóan kell végrehajtani. Tényleg nem bonyolult.

Viszont vigyázzunk, hogy ne legyen sok formázatlan terület, mivel ezeket később nem használhatjuk, vagyis ne legyen a 80 GB-os merevlemezen egy 20 és egy 30 GB-os partíció... :) Használjuk ki teljesen.

Formázás
Van tehát a két partíciónk (C: és D:), melyek mindegyikét formázni kell. Kivéve persze a D:-t, mivel azon a dokumentumaink vannak... :) Most már a telepítés jön, ki kell választanunk, melyikre akarjuk (C:), megnyomjuk a megfelelő gombot (T?... már egészen belegabalyodtam a betűkbe :) ), majd kijön egy ablak, hogy na akkor formázni kéne.

Négy lehetőség közül választhatunk: NTFS-ben kell formázni az XP-hez! Sokkal jobban fut rajta, mint a FAT-on. Ez amúgy a fájlrendszer típusa, ennyit tudok róla. Azt biztosan, hogy nekünk az NTFS kell. Hogy gyors, vagy teljes legyen a formázás, majdnem mindegy, mivel mindenéppen jól működik majd az XP, de azért én a teljeset ajánlom. Első telepítéskor tutira teljes legyen, meg akkor is, ha valami durva vírus miatt kell újratelepíteni. A gyors amúgy nekem kb. 1 perc, a teljes meg vagy 10-15.

Formázás után el is kezdődik a telepítés, amit csak egy képernyő szakít meg, meg a legvégén még egy. Ezek már "egeres" verziók.

2008. március 19., szerda

Install Windows XP, 2. epizód

by bemapoe

Bevezető
Van egy kis gondom, mégpedig az, hogy elindítottam ezt a blogot, és nagyon lelkes is vagyok még mindig, de minden olyan program, amiről írni szeretnék, a laptopomon van, vagy ott van meg hozzá az összes olyan fájl, ami korlátlanul használhatóvá teszi. A laptopom viszont szervizben van vagy 2 hónapja, és az istennek se akarják nekem visszaadni. Ezért most folytatom a Windows telepítő sorozatomat, aminek a legnehezebb részén már túlvagyunk.

Beállítottuk tehát a BIOS-t, hogy cd-ről bootoljon, és a gép újraindult. Ennek ellenére ki fogja írni, hogy cd-ről való indításhoz nyomjunk meg egy gombot. Ez feltétlenül szükséges, ami után elkezdődik a telepítés, ahol már tulajdonképpen csak a képernyőn lévő utasításokat kell követnünk.

Particionálás
Először a gép betölti a szükséges fájlokat a cd-ről , majd megkérdezi, mit csináljon a merevlemezzel, vagyis hogyan particionálja. Tehát hogyan ossza részekre. Ez nagyon fontos lépés, hiszen ezzel nemcsak a mostani telepítés és a következő telepítés közötti időszakot határozzuk meg, hanem tulajdonképpen a gép egész életére kihat, hogy legelőször hogyan volt particionálva a merevlemez. Mindjárt elmondom, miért van így.

Miért kell ez?
A particionálásra azért van szükség, hogy ne egyetlen meghajtón legyen az összes adatunk, vagyis a telepített programok és a dokumentumok. Ez pedig elsősorban azért fontos, mert a következő újratelepítéskor természetesen azt a partíciót, amin az XP volt (C:), teljesen formázni kell, vagyis minden adat elveszlik róla. Meg azért is fontos, mert a legtöbb vírus szerencsére általában azt a meghajtót támadja meg, amin a programok vannak, tehát az adataink megintcsak nem veszhetnek el. (Persze lehet kivétel, ezért kell mindig hangsúlyozni, hogy ha valamilyen adat egyszer van meg, egy helyen, akkor az is lehet, hogy már nincs is meg, mivel bármi történhet az adat hordozójával.)

Milyen arányban partícionáljam?
A következő a helyzet: én a 80 gigabájtos (GB) a merevlemezemet egy 20 GB-os és egy 55 GB-os részre szoktam felosztani, mivel általában sokkal több adatom (filmek, zenék) van, mint amennyi programot telepítek. Összesen ez csak 75 GB, mivel a 80 GB valójában nem 80. A bájt/kilobájt/gigabájt váltószáma ugyanis nem 1000, hanem 1024, és 80 GB alatt a merevlemez-gyártó cégek 80 000 000 bájtot értenek, amit már eleve le is redukálnak egy kicsit, így lesz belőle 75 GB. Ez egy trükk, hogy többnek tűnjön a kevesebb.

Szóval, és most már tényleg belekezdek: Érdemes tehát ilyen 1:3 arányban végezni a particionálást, már ha nincs szándékodban hatalmas játékokat telepíteni a gépre. Ha van, akkor több legyen az a 20 GB, mondjuk olyan 30-40, de több szerintem már fölösleges. A 40 is már 3-4 óriásjátékot jelent, plusz az alapprogramok, amiket én is felteszek.

Formázás
A pontos teendőket majd legközelebb. Aki már idáig eljutott, az tudja telepíteni az XP-jét. Az egyetlen fontos (a következő részben részletesen tárgyalt) dolog, hogy NTFS-ben kell formázni a merevlemezt. Hogy gyors (1 perc), vagy teljes (10 perc) legyen, az majdnem mindegy. Elsőre teljesen. De erről is majd később.

(folytatása következik)
(igen, ebben a bejegyzésben gyakorlatilag semmit nem mondtam el :) )

2008. március 14., péntek

Googlepedia [megvan a megoldás, lásd lent]

by bemapoe

Most találtam ezt a Firefox-kiterjesztést, és annyira megtetszett, hogy rögtön meg kell mutatnom: A lényege, hogy ha a Google-ba beírsz valamit, a jobb oldali nagy üres helyen kihozza a Wikipedia legelső találatát is. Rendkívül hasznos, ha keresel valamit. Sose gondolná az ember, mennyi minden van a Wikipedián.

Azt még nem tudom, hogy nem széles képernyőn mi a helyzet, ki kell próbálni. Nem lehet vészes. A legjobb benne, hogy magyar, tehát nem az angol Wikipedia találatait hozza be. Viszont a Firefox jobb felő sarkából induló kereséseknél mégis az angol találatok jönnek, még dolgozom a megoldáson, de nehéz lesz... :)

Hogyan telepítsem a firefox-kiegészítőket?



Megtaláltam a megoldást, hogy a jobb felső sarokból is lehessen magyar Wikipediát kersni. Alapbeállításként ugyanis a jobb felső sarok az angol Google-ban keres, de ezt meg lehet változtatni, ideiglenesen, és teljesen is. Katt ide, majd válaszd ki a Google HU - magyar lapok-at, aztán elfogadni, és ezzel fel van telepítve a Google Magyarország kereső, csak ki kell választani a sok közül, ami ott fent van, egy kis legördülőlistából. Alapértelmezetté is lehet tenni, bár ez nem minden esetben jó: A legördülő lista alján van a Keresőszolgáltatások kezelése Amelyet alapértelmezettenek szeretnénk, annak kell legfelül lennie a sorban. Ezt a jobb oldalon lévő Le és Fel gombokkal tehetjük meg.

2008. március 13., csütörtök

Download embedded

by bemapoe

Az első Firefox-kiterjesztés lehet hogy nem sokaknek okoz örömet, de tegnap felmerült az egyik kommentben, legalábbis én felmerítettem :)

Ez a Download embedded, ami arra képes, hogy az ún. "embeddelt", magyarul beágyazott fájlokat lementse a számítógépre. Mert az a baj - legalábbis nekem néha volt ilyen bajom - hogy pl. egy honlapon lévő mp3, vagy avi fájlt nem tudtam lementeni, csak a böngészőben meghallgatni.

Ez a program viszont egy kis piros nyilacskát jelnít meg a jobb alsó sarokban, gyakorlatilag nem lehet észrevenni (mondjuk én semmit se veszek észre :) ), de ha kellene a zene, vagy videó vagy bármi, csak á kell kattintani, kiválasztani hogy "View embedded items", majd a felugró ablakban kiválasztani, hogy mit mentünk le. Aztán lementjük.

Ki is lehet próbálni: Próbáljátok ezt a számot anélkül letölteni a gépetekre, hogy ez nincs feltelpítve: http://www.acousticenemy.hu/music/01 Szám - Burn.mp3 (nem kell aggódni a nagy betű, szóköz, illetve az ékezet miatt, sőt nem is szabad átírni, különben nem jó a link!)

És most úgy, hogy megvan ez a gépen (rákattintás után rögtön telepíthető, ha a "Megnyitás"-t választod):

Hogyan telepítsem a firefox-kiegészítőket?

Firefox - frissítve 2008. 06. 12.

by bemapoe

Mindenkinek nagyon ajánlom a Firefox böngészőt. Sokkal gyorsabban, egyszerűbben és biztonságosabban működik, mint az Internet Explorer. Ezt csak azoknak írom, akik az utóbbit használják, mert akik a Firefoxot, tudják miről beszélek. :)

De amit nagyon szeretek benne: rendkívül sok, (de tényleg) könnyen telepíthető kisalkalmazás (kiterjesztés, addon) építhető bele, amivel ki-ki igényeinek megfelelően átalakíthatja, személyre szabhaja őt. Még ha valaki azt gondolja, hogy neki ilyenekre nincs szüksége, teljesen biztos vagyok benne, hogy találni fog olyat, ami pont neki való, mert pont olyan dolgokat szokott az interneten végezni, amelyeket pont az a bizonyos kiterjesztés könnyít majd meg.

Ezért is ajánlom mindenkinek a Firefoxot, és az alábbi oldalakat, ahonnan kiterjesztéseket tölthet le:

Ez a hivatalos oldal, minden angolul van. Ez sokaknak nem okoz problémát, de akinek mégis, az itt is talál kiterjesztéseket, persze kevesebbet.

Én pedig szintén gyakran közzé fogok tenni egyet-egyet, legalábbis amelyek szerintem a leghasznosabbak. Például most mindjárt... :)

A firefoxot pedig innen is letöltheted, de ez már a június 17-én megjelenő új, 3-as verzió próbaverziója. Azonban stabilan működik, bátran feltelepíthető, és 17-én magától frissül a véglegesre:

A régi verzió innen tölthető le, bár inkább a 3-ast ajánlom.

2008. március 11., kedd

YouTubeot mp3-ba

by bemapoe

Ezt is most találtam: ha gyakran hallgatunk YouTube-on zenéket, egy kis ingyenes prorammal (kezdetnek ugye egy ingyenes program :) ) letölthetők ezek mp3 formátumba.

Letölteni, telepíteni, indítani, majd a YouTube-os linket kell kimásolása a címsorból, és bemásolni a programba, ahova kéri. Megadni a célmappát, meg az mp3 tömörítési arányát (128 kbps elég, mert a Youtube-on sincsenek jobb minőségben).
UPDATE: Létezik olyan program, ami nem csak mp3-ba, de wav-ba és bármilyen videó formátumba is elmenti a YouTube videókat.

MP3-at Google-val

by bemapoe

Találtam egy mindeddig marha jól működő alkotást, hogyan töltsünk le zenéket, ha gyorsan, biztosan, külön program nélkül kellenek, egyszerűen a Google-ből. A keresőmezőbe az alábbi szöveget kell beírni:

intitle:"index.of" (MP3) springsteen

Ekkor a találati lista tele lesz privát helyekkel, ahol általában mappákba vannak rendezve az mp3-fájlok. Egyszerűen csak kattinntsunk rá jobb gombbal, és töltsük le. Én sok mindent megtaláltam így, persze ez sem tökéletes.

2008. március 10., hétfő

Install: Windows XP + BIOS

by bemapoe

Nem nagyon tudok a közepébe belevágni. Így aki ezt a néhány első bejegyzést unja, annak üzenek, hogy fogok érdekességekkel is szolgálni, de azt meg kell alapozni.

Akárki akármit mond, a Windows XP a legjobb operációs rendszer. Főleg azért, mert a többihez kevés drivert, illetve programot találni (tudom, egyre többet, de ha veszel egy nyomtatót, nem biztos, hogy lesz hozzá pl. Linuxos driver).

Windowst (újra)telepíteni nem olyan nagy ördöngősség, mint sokan gondolják. Szokták is mondani, hogy olyan félévente érdemes is, bár magam ezt nem tapasztalom, szerintem nem kell ilyen gyakran. De tény, hogy egy több éve újra nem telepített Windows problémákat okozhat.

Legfontosabb lépés, de egyben a legbonyolultabb is, hogy beállítsuk a BIOS-ban hogy a gép nem a Winchesterről (HDD-ről) töltsön be (bootoljon). A BIOS (Basic Input / Output System, a szó görögül életet jelent) a gép alap-operációs rendszere, feladata többek között, hogy bemásolja az operációs rendszer futásához szükséges fájlokat a merevlemezről a RAM-ba. Ezt úgy tehetjük meg, hogy:

  1. Újraindítjuk a gépet, és még a rendszer betöltése előtt, a fekete képernyő alján lévő szöveget elolvassuk. Olyasmit ír (ez gépenként változhat), hogy nyomjunk meg egy bizonyos gombot (nálam Del,de lehet más is) a gép beállításaihoz való belépéshez. (Press Del to enter setup, vagy valami hasonló) Ha megfelelő gyorsasággal megnyomtuk a kért gombot, egy kék, menüpontokkal teli képernyőt kapunk. Ez a BIOS.
  2. De mivel a BIOS gépenként eltérő, nem tudok biztos útmutatást adni affelől, hogy pontosan hol kell a kért beállítást végrehajtani. Nálam az Advanced Bios Features menüpont alatt lehet a Boot device-t, vagy is a boot meghajtót módosítani. A BIOS alsó részén van, hogy hogyan navigálhatunk, mert nem egérrel, hanem billenyűzettel kell. Általában a nyilakkal, és az Enter billentyűvel.
  3. Azt kell elérnünk, hogy a First boot device a CD-ROM legyen. Később ezt természetesen jó, ha visszaállítjuk az eredetire, általában a C: meghajtóra. Ügyeljünk arra, nehogy másvalamit megváltozassunk. Ha mégis így tennénk, lépjünk ki mentés nélkül és kezdjük újra!
  4. Ha sikerült, ki kell lépni a BIOS-ból, de el is kell menteni a módosításokat. Ezt nálam együttesen az F10 megnyomásával lehet elérni, vagyis egyszerre ment és kilép. Ha ilyen nincs, ilyen sorrendben kell csinálni. Megkérdezi hogy igen, vagy nem (y/n). Meg kell nyomni a megfelelő betűt, de vigyázva, mert az y betű helyett a magyar billenyűzeten z-t kell leütni, ugyanis az angoloknál ezek fordítva vannak. Hülyeség, de ez van :)
  5. A gép újraindul, és ha benne van a meghajtóban a Windows telepítő CD, már kezdődik is a telepítés.
(folytatása következik)

2008. március 9., vasárnap

A legalapabb dolgok

by bemapoe

Annyira azért nem süllyedünk, hogy elmagyarázzam, mi is a számítógép, feltételezem, mindenki látott már olyat. De mi határozza meg leginkább a teljesítményét?

Processzor: nagyban meghatározza a gép sebességét. Ő számol tulajdonképpen, a gép lelke, már ha lehet ilyet mondani. Minél nagyobb az ún. órajele (mértékegysége a GHz), annál gyorsabb a gépünk. Az alapfeladatokra bőven elég az alapgépekben lévő 1,7 GHz-es. Részletesen később.

Winchester: vagyis háttértároló, HDD, merevlemez. Azt határozza meg, mekkora a hely a számítógépen. A 80 GB-os bőven-bőven elég mindenfélére. Majd később arról is sokat fogok írni, hogyan lehet takarékoskodni a hellyel. Szeretem a takarékosságot :)

RAM: Itt taláhatóak az éppen futó programok. Minél nagyobb, annál több program tud egyszerre futni a gépünkön. Az XP egy 256 MB-oson is jól elvan, de ajánlott a duplája. Ha egyszerre akar az ember zenét hallgatni, msn-ezni, internetezni, filmet letölteni, meg mondjuk képet szerkeszteni (ilyet én gyakran csinálok), érdemesebb egy még nagyobbat, 1 GB-osat használni.

Manapság leginkább erre a háromra kell figyelni, legalábbis én ezeket szoktam megkérdezni, ha valakitől azt kérdezem, milyen a gépe. Vannak egyéb fontos paraméterek is, de eltörpülnek ezek mellett.

Indulás

by bemapoe

Én blogolvasóként mindig (na jó: esetenként) megnézem, mi volt az első bejegyzés. Nem tudom, valamiért nagy jelentőséget tulajdonítok annak, hogy mi a blog témája, vagy hogy miért indították. Ezért most én is eleget teszek e saját magam által támasztott követelménynek, és röviden leírom, mi a blogom témája és miért indítottam.

Legfőképpen magamnak indítottam, de természetesen megengedem másoknak is az olvasását. Magamnak azért, mert annyi sok tapasztalatot, programot, technikát, fogást, trükköt gyűjtöttem össze eddigi életem során, hogy ezeket jól esik rendszereznem kicsit, összeírnom, és másoknak is megmutatnom, és persze rendesen, érthetően elmagyaráznom.

Másodsorban tehát másoknak indítottam. Olyan másoknak, akiknek kell egy kis segítség, hogy mindennapi informatikájukat élvezhetőbbé, egyszerűbbé, szebbé, gyorsabbá, stb. tegyék. Természetesen csak a saját tapasztalataimat, illetve máshol olvasott, és kipróbált dolgokat fogok megmutatni, elmagyarázni, tehát ne várja azt senki, hogy amiket majd lát, a lehető legjobb megoldások. De igyekszem.

Igyekszem közérthető lenni, igyekszem hasznos lenni, és persze igyekszem egyszerű lenni. És igyekszem legális dolgokat közzétenni, de ha szükség van rá, bizonyos illegális programokat sajnos kénytelen leszek feltölteni az oldalamra, és kilinkelni, hogy az olvasóimnak a legteljesebb szolgáltatásokat nyújthassam. :)

Remélem, sokaknak hasznára válok majd. Jó olvasást, böngészést, telepítgetést!