2008. április 26., szombat

Nézz mindent egy helyen

by lightpost

Előfordul, hogy az ember olvas blogokat, mint például ezt is itt :) De ha már benne van, akkor nem csak egyet fog olvasgatni, viszont elég sok időt elvehet, ha (rendes blogfüggőként) félóránként végig kell kattintgatni az összes blogon. Erre (és még sok másra) nyújt egy megoldást a Netvibes. Egy gmailes bejelentkezés (vagy egy új fiók létrehozása után) máris bárki elkészítheti a saját oldalát. Lehet csinálni ugye blog-ablakokat, ahol a megfigyelt oldalakon amint valami újdonságot talál, azt jelzi. De persze nemcsak blogokat, hanem hírcsatornákat is rábízhatunk, alapból van benne egy Google-keresőablak, kép- és videókereső, akár még az emailjeinket is megjeleníti, és viszonylag gyorsan észleli a hírcsatornák és más oldalak frissítéseit (RSS). A megjelenítés testreszabható, vannak különböző hátterek, laponként, témánként elrendezhetjük a dolgainkat, szóval kezdőlapnak ideális lehet, ha szeretünk mindent egy helyen tudni. És szerencsére magyar nyelven is elérhető, szóval még ezzel sem kell sokat bajlódnunk. (Nemrég újították fel, néhány új funkcióval is bővült azóta.)

Ha hozzá szeretnénk adni egy új ablakot, mondjuk ezt a blogot :) akkor miután bejelentkeztünk, kattintsunk a Tartalom hozzáadására (fenti zöld gomb), majd Új hírforrás, és már csak be kell írnunk a kiválasztott oldal címét (http://infotippek.blogspot.com/), és a Netvibes megpróbálja megtalálni a kért honlap RSS-forrását. (Előfordulhat, hogy egy-egy lapot nem tud lekezelni, ilyenkor így jártunk... de a legtöbb hírportál már támogatja az RSS-t.) Ezután megjelenik egy kis összefoglaló-ablak a Netvibes-unkban, amit aztán áthelyezhetünk, átszínezhetünk, beállíthatjuk, hogy a legutóbbi hány bejegyzést jelenítse meg, kérhetünk hozzá dátumot... és ezeket az ablakokat oldalakra rendezhetjük (Új fül), és még a különböző oldalakon a hasábok számát is beállíthatjuk... Szóval van lehetőségünk bőven. Csak győzzük kihasználni :)

2008. április 21., hétfő

Automatikus bejelentkezés weboldalakra

by bemapoe

Az alábbi talán az egyik leghasznosabb Firefox-kiegészítő, amivel valaha is találkoztam. Akkor van értelme, ha főként egyedül használod az aktuális bejelentkezési fiókot. AutoLogin a neve.

Az szokott a gondom lenni, hogy be akarok lépni valahová, és be kell írni a felhasználónevet, meg a jelszót. Leggyakoribb ilyen gond az iWiW-nél, vagy a myVIP-nél, de főként a baratikor.com-nál jön elő. Ez a program rövid, három lépésből álló varázsló után ezt megteszi helyettünk mindig.

Azaz: ha beírom a címsorba (vagy a könyvjelzők közül betöltöm, stb.) például, hogy iwiw.hu, a kis mitugrász rögtön bejelentkezik, meg se látjuk a bejelentkező oldalt. És ez bárhol működik, természetesen. A kis ikonja mindig ott figyel a Firefox alsó sávjában, és sima bal klikkel letilthatjuk, ha nem mi ülünk gépnél. Persze tréfának se rossz, ma reggel anyukám hívott fel a suliban, hogy az istennek se tud kijelentkezni a Gmailemből, mert mindig visszadobja... :)

Elmondom, telepítés után hogyan vegyünk fel a programba weboldalakat. Először ugyanis nekem se akart sikerülni, de nagy nehezen rájöttem.
  1. Kattints a kis sárga háttérrel rendelkező A betűre a Firefox legalsó sorában, a szürke mezőben, jobb oldalt, jobb gombbal.
  2. "Options"
  3. "Add"
  4. A "Site name"-hez írd be a felveendő oldal nevét, pl. iWiW
  5. A "Site URL"-hez a webcímét másold ide, ugyanis http-vel együtt kell.
  6. A "Login"-be a felhasználónevet, vagyis amivel az oldalra bejelentkezel. Tehát email cím is lehet. A "Password"-be értelemszerűen a jelszót tessék beírni.
  7. Ezen mezők alatt jelöld be mindkét jelölőpipát,
  8. kattints az "Apply"-re,
  9. aztán a "Capture Fields"-re,
  10. majd az "OK"-ra.
  11. Még nincs kész!
  12. Látogasd meg a most beállított oldalt
  13. Bárhol az oldalon jobb klikk az egérrel
  14. És lennie kell a jobb klikk-menü legfölső sorában egy piros, félkövér sornak, "Capture Fields" néven. Kattints rá.
  15. Kövesd az utasításokat, vagyis:
  16. Először nyomd meg az OK gombot, a felugró párbeszédablakon.
  17. Majd kattints az egér bal gombjával arra a mezőbe az oldalon, ahová a felhasználónevedet szoktad beírni
  18. Megint OK gomb
  19. Most kattints a Jelszó mezőbe
  20. Megint OK gomb
  21. Most kattints arra a gombra, amelyiket meg szoktad nyomni, ha be akarsz jelentkezni az oldalra
  22. És megint OK gomb.
Ennyi az egész. Hosszúnak tűnik, de csak az első kettő a bonyolult, utána már meg magától. És csak egyszer kell beállítani, utána pedig lehet élvezni annak örömét, hogy bárhová vetődj is, nem kell rettegni a bejelentkezéstől (nálam ez igen gyakran előfordult eddig... :) )

(Hogyan telepítsem a Firefox-kiegészítőket?)

2008. április 13., vasárnap

Állítsd le a gépet a megadott időben!

by bemapoe

Természetesen ez is ingyenes, és nemcsak leállítani lehet a gépet a megadott időpontban, vagy valamennyi perc után, hanem bizonyos futó program leállása esetén, vagy alacsony processzor-kihasználtság mellett, vagy gyenge töltöttségnél (laptopoknál).

És nem csak leállítani, hanem hibernálni, újraindítani, kijelentkezni, készenlétbe tenni, felhasználót váltani, megszakítani a netkapcsolatot, kikapcsolni a monitort, vagy a képernyő-kímélőt bekapcsolni.

És nem csak a helyi számítógépet, hanem a hálózatba kapcsolt bármely gépet. Szerintem ez a legjobb benne :)

Szerkeszd és vedd fel a zenét

by bemapoe

ezzel a kicsi, egyszerű, mégis nagyon-nagyon jól használható programmal. A gépen hallgató zenét is fölveszi. Ez akkor hasznos, ha például olyan helyről hallgatsz, amit nem tudsz letölteni.

A zeneszerkesztő része olyasmi, mint a Nero Wave Editor, csak ingyenes és könnyebben használható. Úgy tűnik, mintha nem lenne annyi effekt benne (ez nem biztos azért), de a legfontosabbak megvannak, és sokkal könnyebben használható. Emellett profinak tűnik, mert a meglévő effekteket nagyon széles körűen be lehet állítani. Sok mindent akartam én már a Nero Wave Editorral, de nem nagyon sikerültek, meg az lassú, és bonyolult, de ezzel meg tudtam csinálni, különösebb keresgélés nélkül.

Ez tulajdonképpen mindent tud: hangerő-, sebesség-módosítás, csend beiktatása, ellentétes lejátszás, zajszűrés különböző felvételekből, visszhang, fokozatos hangerő-változtatás, és még sok olyn effekt, amikhez én nem értek (phaser, flanger, chorus, amplify, reverb, high-pass filter, compressor, mix stereo channels, etc.), és amiket nagy részletességgel, különböző csúszkákon kell beállítani.

Épp' a Deezerről veszek fel egy albumot vele, amit aztán majd szertevágok számokra :)

Zenehallgatás online

by bemapoe

Sok olvasóm bizonyára ismeri, sok viszont bizonyára nem. Ingyenesen lehet zenét hallgatni, internetkapcsolat mellet. Rengeteg szám van meg nekik, főként külföldiek, ezek között lehet keresni.

Ha épp' nem tudsz mit hallgatni, akkor is érdemes idelátogatni, hiszen mindig ajánl valamit, hogy mit hallgass. Plusz van olyan, hogy Rádiók, ahol stílus szerint lehet zenét hallgatni. Ezek nem valódi rádiók, de olyasmi, csak megállíthatod, léptetheted, stb.

Persze azért magyar dalok is vannak, és folyamatosan bővül. Érdemes regisztrálni is, mert akkor lejátszási listákat lehet létrehozni elég könnyen, kedvencekbe is fel lehet venni előadókat és albumokat, korlátlanul lehet számokat feltölteni, saját használatra, hogy bármelyik gépről elérhesd őket. Én most épp' Cocoon legújabb albumát hallgatom :)

Olyannyira jó ez, hogy nem is érdemes zenét tartani a gépünkön. Na persze mp3-lejátszóra meg cd-re sajnos nem lehet kiírni őket. (Ehhez le kellene tölteni őket mp3-formátumban, amire azért van egy igen jó módszer, a Google-s módszeren kívül. Majd írok arról is.)

Azért is olyannyira jó még ez, mert 4 nagy ország zenei toplistáját is megézhetjük, és persze hallgathatjuk. Továbbá, ami nekem nagyon tetszik, az a Smartradio, ami ugyan nekem jelenleg nem működik, de a lényege, hogy random berak számokat, és ha nem tetszik valamelyik, megnyomsz egy gombot, ekkor lép a következő számra, de a rendszer tanul az esetből, és hasonlót többet nem játszik le véletlenül.

Ezenkívül közösségi oladl is, bár nekem konkrétan egy ismerősöm sincs :) de ennek keretében ismerőseid playlistjeit is lehet hallgatni. Blogokba, honlapokra is lehet kódot beilleszteni, amivel mások is hallgathatnak zenét a mi odalunkon.

Hallgassatok sok zenét! :)

Like the Deezer: Listen77

by bemapoe

Na azért nem olyan jó: nem lehet kedvenceket létrehozni, nem lehet playlisteket kreálni, sőt rádió sincsen, még regisztráni se lehet, de keresni igen és a dalokat folyamatosan játssza, akár a Deezer.

Ez csak egyszerű zenehallgatásra jó, ugyanakkor ha nincs meg valami Deezeren vagy épp' nem működik, érdemes itt is körülnézni.

Itt a link:
www.listen77.com

2008. április 10., csütörtök

Hogy telepítsem a Firefox-kiegészítőket?

by bemapoe

Letöltés, majd a Megnyitást kell választani. Ezután azt, hogy a programot magad választod ki a listából, amely program a Firefox lesz. A Program Files között találod (általában Sajátgép > C: meghajtó), a Mozilla Firefox mappában. Ha megvan, bemész a mappába, kiválasztod a firefox-ot, majd azt is, hogy "Mindig ezzel a programmal nyíljon meg a hasonló alkalmazás". Így nem kell többet kiválasztani.

Ekkor elindítja a telepítőt, amit jóvá kell hagyni. Miután feltelepítette, kijelenti, hogy a böngészőt (vagyis a Firefoxot) újra kell indítani. Ha arra az újraindítás-gombra kattintasz, amit ott a Kiegészítők telepítése kis ablakában felajánl, akkor ugyanazok a lapok fognak visszajönni újraindulás után, mint amikor bezártad a Firefoxot.

Firefox-kiegészítőket a jobb oldalon találsz, vagy ha a Témáknál rákattintasz a firefox-ra. :)

Tallózás helyett drag and drop

by bemapoe

Bármilyen fájl csatolásánál jól jön. Mindig az van, hogy "Tallózás", maj ki kell keresgetni a fájlt, amit fel akarunk tölteni valamilyen internetes oldalra, például levélmellékletként. Nekem sokszor van olyan például ha emailt küldök, hogy kell csatolni vagy 10 fényképet. Ekkor végig kell csinálnom mindig a lépéseket: Tallózás, majd a fájl kiválasztása. Aztán újra. Aztán újra.

Ezzel a Firefox-kiterjesztéssel ez megszüntethető, hiszen "drag and drop"-módszerrel is be lehet ezután tenni idea fájlokat, azaz például az Intézőbőél, vagy Total Commanderből áthúzod őket a kis rubrikába, ami mellett ott Tallózás gomb. A dologban az a szép, hogy ha sok Tallózás ablak van (például a Gmailben ugyan nincs, de meg lehet nyitni őket, és akkor lehet akár 20 is, vagy több), szóval sok ilyen ablak van egymás alatt és sok fájlt/képet akarsz feltölteni, akkor az Intézőben kijelölve mindet, egyszerre is át lehet húzni azokat.

Hogyan telepítsem a firefox-kiegészítőket?

2008. április 8., kedd

Nem elérhető YouTube videó lejátszása

by bemapoe

Nem gyakori, hogy olyan videóra találok/kapok linket, ami már épp nem elérhető, de azért megesik. Ezeket a YouTube nem törli ki azonnal, hanem csak nem teszi elérhetővé. Viszont elő lehet halászni például ezzel. Az origón olvastam, de mivel nem volt ilyen videóm, nem tudtam kipróbálni. Biztos működik. Jól jöhet még.

2008. április 4., péntek

Mutasd meg a mappák méretét

by bemapoe

Nekem sokszor gondom volt, hogy az intézőben nem látom a mappák méretét, csak ha jobb gomb > tulajdonságok.

Most találtam egy pici programot, ami ezt a gondot megoldja. Telepítés után ugyan van még egy kis feladatunk, kb. 1 perc. És utána már rögtön látni fogjuk, mi foglal olyan sok helyet a gépünkön. Vagy legalábbis, hogy hol érdemes takarítani :)

Ez a videó megmutatja, hogy mit kell átállítani a telepítés után:



Fantasztikus képkezelő (FastStone Viewer)

by bemapoe

Ez most tényleg durva. Voltak nekem jó proramjaim arra, hogy normálisan kezelni tudjam a képeket (IrfanView, ACDSee), de ez lekörözi mindet. Nem lesz olyan gépem, amire föl ne tenném. Ja, és teljesen ingyenes.

Az ilyen képkezelők lényege, hogy sokkal egyszerűbbé teszik nekünk a fotóink kezelését. Ez azt jelenti, hogy olyan a felépítése, mint a Windows Intézőé, de a képekre van specializálva. Mondom, mit tud:

  • Csoportos kép-átméretezés nagyon egyszerűen és érthetően. Ez ugye arra van, hogy ha fényképezünk, akkor a képeink nagyon nagy méretben vannak. Ez csak akkor hasznos, ha nagy méretben akajuk őket kinyomtatni, különben érdemes lekicsiyíteni őket, hogy több hely legyen a gépen.
  • Elég egyszer keelhető rajzoló-program van hozzá (pl. szöveget adhatunk a képekre árnyékolva
  • Vörösszem-eltávolítás
  • Marha jó diavetítést lehet nemcsak beálltani, de készíteni, sőt elmenteni exe fájlba, amit bármelyik gépen meg lehet nézni Természetesen bármennyi áltlunk választott zenével együtt.
  • Beépített képlopó, azaz elmenti képként a képernyő tartalmát, de nemcsak az egészet, mint a Paint, hanem mi jelöhetjük ki a pontos területet.
  • Képes letölteni a fényképezőről (bári másról is) a képeket, az előre megadott mappába az előre megadott beállításokkal, át is nevezi őket csoportosan, ahogy megmondjuk neki. Ehhez csak egyszer kell odafigyelni, hová is töltse le, milyen beálításokal, onnantól kezdve csak egy gomb és kész is. Ez szerintem nagyban megkönnyíti a dolgunkat, én mindig borzongtam, mikor a fényképezőről feltöltésre került a sor :)
  • Képes szkennelni, ha van feltelepítve szkenner. Ez nekem pl. azért jó, mert a HP beépített szoftverével hányinger faxolni
  • Ezeken kívül természetesen tudja az alapvető kép-átállításokat (fényerő, élsítés, egyéb effektek), van benne egy csomó beépített keret, marha jó kollázskészítő, szintén jó háttérkép-készítő, képeinket pdf-be is tudja menteni, mindet külön oldalra, gyéb apróságok.
  • Nagyon jó teljes-képernyős üzemmódja van: az gereta képernyő széléhez vivén minden oldalon megjelenik egy-egy panel, amik sima nézetben is vannak. Ez gyakolatilag az jelenti, hogy a teljes képernyős mód semmiben sem korlátozott mód.

Aki gyakran kezel fotókat, vagy akár ritkán is, nemcsak ajánlom, de kötelezem rá. Kivéve, ha tud jobbat. Ez esetben viszont várom a jelzést :)

2008. április 1., kedd

A címkékről

by bemapoe

  • ajánlott: ezek azok a programok, linkek, esetleg hardverek, amiket ajánlatos feltelepíteni, illetve használni főleg a gép egészségének megőrzése érdekében
  • audió: ide gyűjtöm azokat a cikkeket, amelyek valamilyen formában összefüggenek a zenével, vagy bármilyen hangfájllal (letöltés, átalakítás, lejátszás)
  • blog: ezzel a bloggal kapcsolatos bejegyzések (mint például ez is)
  • firefox: olyan cikkek, amelyek vagy a firefox-szal, vagy valamelyik másik böngészővel kapcsolatosak (kiterjesztések, trükkök (lesznek! :) )
  • fotó-videó: olyan írások, amelyek kapcsolatosak fotókkal, képekkel (fényképezők, megapixel, szerkesztés, konvertálás, nézegetés, stb.), illetve videókkal (YouTube, avi, flash, gif)
  • fájlletöltés: minden, amivel fájlt lehet letölteni (fájlcserélők, torrent, böngészős letöltések, stb.)
  • google: mivel a Google elég jó dolog, sokat írok (majd) róla, és a különböző alkalmazásairól (Gmail, Google Maps, egyéb)
  • hardver: a számítógép fizikai dolgaival foglalkozó bejegyzések, vagyis nem szoftveres témájú cikkek
  • haszontalan: olyan apró, legtöbbször fölösleges alkalmazások, esetleg játékok, amelyeknek gyakorlati hasznuk kicsi, de érdekesebbé tehetik az életünket :)
  • HTML: Olyan apró HTML kódok, amik hasznosak lehetnek első sorban azoknak, akik blogot írnak
  • install windows: "sorozatom", melyben végigvezetlek az XP, majd az alapvetően szükséges programok telepítésén, illetve beállítgatásán, hogy a legjobban működjön
  • net: linkek, amelyek hasznosak
  • program: minden írásomhoz csatolom ezt a címkét, amelyben valamilyen feltelepíthető programról írok, és a programot is mellékelem letöltésre

Az oldal használata

by bemapoe

Azt vettem észre, hogy nem nagyon érti mindenki, hogyan működik az oldal. Mindez eddig azért nem merült fel, mivel nekem egyértelmű, ugyanis én csináltam, tehát minden ott van, ahol lennie kell, és minden jó helyen van (reméhetőleg).

A legfontosabb, hogy ezt nem is igazán egy egyszerű blognak szánom, inkább úgy tekintsetek rá, mint egy honlap. Hiszen a sidebar-on (a honlap jobb oldalán):

  • A Témák menüpont alatt találjátok a címkéket. Ez azt jelenti, hogy minden egyes cikket besorolok egy, vagy több kategóriába, és ha egy ilyenre kattintasz (pl. firefox), akkor az összes firefox-témájú bejegyzés megjelenik. Természetesen egy bejegyzésnek több címkét is lehet adni, így például a Photoshop Express című írás megjelenik a fotó, a net és a program címkékre kattintva is.
  • Keresni nem csak így lehet, hanem a bal felső sarokban lévő beépített keresővel is. Ha emlékszel valamire, egyszer régen írtam, de nem tudod, mikor, akkor itt a legegyszerűbb keresni. Példa rá: emlékeztem egy bejegyzésre, amivel a Google-ból lehetett mp3-at letölteni. Csak annyi maradt meg, hogy intitle. Beírom, enter, kiadja :) (most már kiadja ezt a bejegyzést is, mivel itt is szerepel a szó)
  • A következő három tulajdonképpen egy. Amikor ugyanis írok egy programról, egy internetes oldalról, vagy egy Firefox-kiterjesztésről, azokat külön oldalra is kiteszem linkként, hogy gyorsan onnan is le lehessen tölteni, ne kelljen a hozzá tartozó bejegyzést megkeresni. Másrészt ha majd lesz sok már, lehet majd köztük böngészni :)
  • Ezután pedig az Archívum következik, "Összes bejegyzés" címmel. Itt az írások között lehet böngészni, annál is inkább, mivel mindig figyelek, hogy normális címet adjak nekik, azaz utaljon arra, amiről írok. Itt kérdezem meg, hogy ilyenkor a program nevét írjam címként, vagy inkább egy rövid, témaszerű megjelölést. Ez azért fontos, mert ami a cikk címe, az jelenik meg az archívumban.
Ennyi a lényeg. Tehát a közölt programokat oldalról is egyszerűen le lehet tölteni, az írások között egyszerűen és sokféleképpen lehet keresni. Sok sikert :)