2008. június 29., vasárnap

Táblázat létrehozása HTML-ben

by bemapoe

Viki érdeklődésére, és mert tudom, hogy nekem is sokáig gondot okozott táblázatot készíteni blogban, vagy egyáltalán HTML-környezetben, ezennel bemutatom a táblázat kódját:

<table cellspacing="0" cellpadding="2" width="600" border="1"><tbody>
<tr>
<td valign="top" width="199">1. oszlop, 1. sor</td>

<td valign="top" width="196">2. oszlop, 1. sor</td>

<td valign="top" width="196">3. oszlop, 1. sor</td>
</tr>

<tr>
<td valign="top" width="200">1. oszlop, 2. sor</td>

<td valign="top" width="197">2. oszlop, 2. sor</td>

<td valign="top" width="197">3. oszlop, 2. sor</td>
</tr>
</tbody></table>

A cellspacing a cellák közti távolság, a cellpadding a cellán belüli margó, a width a táblázat össz-szélessége, a border a a táblázat és a cellák szegélye (ha 0 az értéke, akkor nem látszik a táblázat szegélye). Az első <tr> közötti rész az első sor, a második közötti a második sor és így tovább. Minél több <td>-t illesztesz be egy sorba, annál több oszlopod lesz abban a sorban.

2008. június 14., szombat

Egy unalmas cikk a Flash Playerről.

by bemapoe

Még jó, hogy nem hosszú... :)

Ez egy olyan program, az "ajánlott" címkével ruháztam fel, mivel ennek rajta kell lennie egy PC-n. Mert egyre több olyan oldal van az interneten, aminek a lejátszásához szükéges. Az egyre több pedig gyakorlatilag majdnem mindet jelenti. Szóval kell.

A kis gond az, hogy nekem a Firefox nem akarja feltelepíteni. Elvileg ha olyan oldalra téved, hol van Flash animáció, felajánlja, hogy feltelepíti. De sajna nem teszi. Ezért kell magamtól feltenni. Az alábbi link a telepítőfájlra mutat.

2008. június 12., csütörtök

Vista XP-re (Vista Inspirat)

by bemapoe

Ez egy tökéletesen működő, teljesen ingyenes alkalmazás, amely elhozza neked a Windows Vistát, az új operációs rendszert. Természetesen csak a témát, vagyis a színeket, a formákat, az ikonokat, szóval a megjelenést.

Sok ilyen van, ki is próbáltam (például az origo-n most bemutatott VistaMizer) de azok nem működnek stabilan, lassítják a gépet, lassabban töltődik be tőlük, és elrontanak mindent. Ez azonban semmilyen gondot nem okoz, felettébb testre szabható, és az hogy angol, csak a beállításoknál lehet probléma, az XP-t magyarul hagyja.

Többek között a következőket tudja:

  • ablakok szegélye vistás megjelenésű lesz
  • a kurzorok is
  • a tálca és a Start menü is
  • az ikonok is
  • a hangok is
  • stb.

Mindezt szépen, gyorsan, igényesen, és a honlapjukról nagyon sok segédszoftvert tölthetünk le hozzá, például olyat, ami vistássá teszi az Intézőt is.

1

2008. június 6., péntek

Hibernálás

by bemapoe

Főként laptopoknál hasznos funkció, de bármilyen gépen javaslom a hibernálás funkció használatát. Ez azt jelenti, hogy a gép teljes mértékben kikapcsol, de mikor újból bekapcsolod, ugyanaz a képernyő fogad, mint amikor kikapcsoltad. Ugyanazok a programok, ugyanazok a folyamatok futnak, mint kikapcsoláskor, vagyis hibernáláskor.

Ezt úgy éri el a Windows, hogy hibernáláskor a RAM, vagyis a memória tartalmát (amiben az aktuális programok futnak, és kikapcsolt állapotban nincs benne semmi) elmenti a háttértárolóra, és a következő rendszerindításkor azt tölti be. Vigyázzunk, az ilyen "kikapcsolás" nem helyettesíti a valódi újraindítást/kikapcsolást! Néha azt is el kell végezni!

Beállítani a következőképpen lehet:

  1. Vezérlőpult > Energiagazdálkodási lehetőségek > Hibernálás fül
  2. Tegyük a pipát a Hibernálás engedélyezése négyzetbe, majd OK.

A Hibernálás normális esetben úgy érhető el, hogy Start menü > Kikapcsolás, majd a Shift gomb nyomvatartása közben válik láthatóvá. De ennél egyszerűbb módok is vannak a hibernálás gyors és gyakori használatára:

  1. Vezérlőpult > Energiagazdálkodási lehetőségek > Speciális fül
  2. Itt megmondhatjuk a számítógépnek, mikor mit csináljon.
  3. Kattintsunk az OK gombra.

Na jó, ezt kifejtem részletesebben is:

Beállíthajuk például, hogy mikor megnyomjuk a számítógép KI/BE kapcsoló gombját, akkor hibernálja, vagy leállítsa a gépet, vagy kérdezzen rá, mi a teendő, vagy ne csinálon semmit. Ez esetben az az ablak fog felugrani, ami akkor, ha a Start menü > Leállításra megyünk.

De érdemes laptopoknál beállítani, hogy mikor lecsukom a fedelet, ne tegye készenléti üzemmódba, hanem "Nincs művelet", azaz ezentúl bátran lecsukhajuk a fedelet, nem fog eltűnni semmi, mikor megint kinyitjuk.