2008. június 6., péntek

Hibernálás

by bemapoe

Főként laptopoknál hasznos funkció, de bármilyen gépen javaslom a hibernálás funkció használatát. Ez azt jelenti, hogy a gép teljes mértékben kikapcsol, de mikor újból bekapcsolod, ugyanaz a képernyő fogad, mint amikor kikapcsoltad. Ugyanazok a programok, ugyanazok a folyamatok futnak, mint kikapcsoláskor, vagyis hibernáláskor.

Ezt úgy éri el a Windows, hogy hibernáláskor a RAM, vagyis a memória tartalmát (amiben az aktuális programok futnak, és kikapcsolt állapotban nincs benne semmi) elmenti a háttértárolóra, és a következő rendszerindításkor azt tölti be. Vigyázzunk, az ilyen "kikapcsolás" nem helyettesíti a valódi újraindítást/kikapcsolást! Néha azt is el kell végezni!

Beállítani a következőképpen lehet:

  1. Vezérlőpult > Energiagazdálkodási lehetőségek > Hibernálás fül
  2. Tegyük a pipát a Hibernálás engedélyezése négyzetbe, majd OK.

A Hibernálás normális esetben úgy érhető el, hogy Start menü > Kikapcsolás, majd a Shift gomb nyomvatartása közben válik láthatóvá. De ennél egyszerűbb módok is vannak a hibernálás gyors és gyakori használatára:

  1. Vezérlőpult > Energiagazdálkodási lehetőségek > Speciális fül
  2. Itt megmondhatjuk a számítógépnek, mikor mit csináljon.
  3. Kattintsunk az OK gombra.

Na jó, ezt kifejtem részletesebben is:

Beállíthajuk például, hogy mikor megnyomjuk a számítógép KI/BE kapcsoló gombját, akkor hibernálja, vagy leállítsa a gépet, vagy kérdezzen rá, mi a teendő, vagy ne csinálon semmit. Ez esetben az az ablak fog felugrani, ami akkor, ha a Start menü > Leállításra megyünk.

De érdemes laptopoknál beállítani, hogy mikor lecsukom a fedelet, ne tegye készenléti üzemmódba, hanem "Nincs művelet", azaz ezentúl bátran lecsukhajuk a fedelet, nem fog eltűnni semmi, mikor megint kinyitjuk.

1 gondolat:

lightpost írta...

hibernálni sajnos nem minden gép tud, néhány esetben a BIOS-ban lehet engedélyezni, de pl a pesti gépem nem képes rá. pedig tényleg hasznos dolog!