2008. április 1., kedd

Az oldal használata

by bemapoe

Azt vettem észre, hogy nem nagyon érti mindenki, hogyan működik az oldal. Mindez eddig azért nem merült fel, mivel nekem egyértelmű, ugyanis én csináltam, tehát minden ott van, ahol lennie kell, és minden jó helyen van (reméhetőleg).

A legfontosabb, hogy ezt nem is igazán egy egyszerű blognak szánom, inkább úgy tekintsetek rá, mint egy honlap. Hiszen a sidebar-on (a honlap jobb oldalán):

  • A Témák menüpont alatt találjátok a címkéket. Ez azt jelenti, hogy minden egyes cikket besorolok egy, vagy több kategóriába, és ha egy ilyenre kattintasz (pl. firefox), akkor az összes firefox-témájú bejegyzés megjelenik. Természetesen egy bejegyzésnek több címkét is lehet adni, így például a Photoshop Express című írás megjelenik a fotó, a net és a program címkékre kattintva is.
  • Keresni nem csak így lehet, hanem a bal felső sarokban lévő beépített keresővel is. Ha emlékszel valamire, egyszer régen írtam, de nem tudod, mikor, akkor itt a legegyszerűbb keresni. Példa rá: emlékeztem egy bejegyzésre, amivel a Google-ból lehetett mp3-at letölteni. Csak annyi maradt meg, hogy intitle. Beírom, enter, kiadja :) (most már kiadja ezt a bejegyzést is, mivel itt is szerepel a szó)
  • A következő három tulajdonképpen egy. Amikor ugyanis írok egy programról, egy internetes oldalról, vagy egy Firefox-kiterjesztésről, azokat külön oldalra is kiteszem linkként, hogy gyorsan onnan is le lehessen tölteni, ne kelljen a hozzá tartozó bejegyzést megkeresni. Másrészt ha majd lesz sok már, lehet majd köztük böngészni :)
  • Ezután pedig az Archívum következik, "Összes bejegyzés" címmel. Itt az írások között lehet böngészni, annál is inkább, mivel mindig figyelek, hogy normális címet adjak nekik, azaz utaljon arra, amiről írok. Itt kérdezem meg, hogy ilyenkor a program nevét írjam címként, vagy inkább egy rövid, témaszerű megjelölést. Ez azért fontos, mert ami a cikk címe, az jelenik meg az archívumban.
Ennyi a lényeg. Tehát a közölt programokat oldalról is egyszerűen le lehet tölteni, az írások között egyszerűen és sokféleképpen lehet keresni. Sok sikert :)

3 gondolat:

Koppany írta...

Témaszerű megjelölést inkább.
Mert a prog.címből nem biztos, h kiderül, mi is a program.

lightpost írta...

és honnan tudtad meg, hogy van aki nem tudja kezelni ezt az oldalt? :P

bemapoe írta...

Hát igazából nem tudtam meg konkrétan, csak volt akinek szóban el kellett mondanom, hogy ott jobb oldalt le lehet tölteni a fájlkat, meg ilyenek.