2008. március 30., vasárnap

Free Download Manager

by bemapoe

Miután kétszer megszakadt a hosszú ideje várt letöltésem a hp.com oldalról, amivel a nyomtatónk 360 megabájtos driverjét akartam letölteni, eszembe jutott, hogy volt nekem egyszer olyanom, hogy Free Download Manager, amivel ha meg is szakad a letöltés, később onnan folytatja, ahol abbahagyta. Kizárólag emiatt fel is telepítettem, de amint elkezdtem letölteni, észrevettem, hogy az eddigi, sima Firefoxos letöltési sebesség (80 kB/másodperc) helyett több, mint 600 kB/másodperccel tölt lefelé a fájl.

Marha jó. Kicsit ugyan idegesítő a program, tehát például a Windows-zal együtt mindig elindul, ami fölösleges, meg zavaró is, ráadásul mindig azzal akarja letölteni a fájlokat először, nem simán a Firefox-szal, vagy Internet Exlorerrel, akkor is ha előtte maga a program ki volt kapcsolva. Ezenkívül érdemes mindig kikapcsolva tartani, és nem megengedni neki, hogy a Windows-zal együtt induljon. Tehát telepítés után három dolgot kell végrehajanunk:

  1. Ahhoz, hogy ne induljon el a Windows-zal együtt, menjünk a programon belül a Beállítások menüpontra (CTRL+P), majd az > Általános beállításokat válasszuk, és vegyük ki a pipát a Betöltés a számítógép indításakor elől. Ezután természetesen kattintsunk az OK gombra.
  2. A következő probléma az, hogy ha egy fájl letöltésére kattintunk, rögtön ő ugrik fel, hogy tölteni akar. Ha ekkor a Mégse gombra kattintunk, bejön a Firefox-os letöltés, mint rendesen. De beállíthatjuk, hogy csak akkor jöjjön be az FDM, ha úgy kattintunk egy letöltésre, hogy közben nyomni kell az ALT billentyűt. Ehhez: Beállítások > Letöltési beállítások > Figyelés fül > "Az ALT-nak lenyomva kell lennie" pipásnégyzet bepipálása.
  3. A program kikapcsolásához pedig a Tálca jobb alsó sarkában lévő ikonjára kattintsunk jobb egérgombbal, majd a legalsó menüpontot válasszuk.
Ezentúl pedig, ha egy nagy méretű fájlt le akarunk tölteni (ami ha megszakadna, bosszankodnánk, illetve ha nyolcszor gyorsabban is le lehet tölteni, akkor miért ne?), kattitsunk a "Fájl letöltése" ikonra, az ALT yomva tartása közben. Ekkor először az FDM letöltési ablaka fog megnyílni (ha itt a Mégse-re kattintunk, tisztességésen bejön a Firefox letöltési ablaka), itt állítsuk be, hová mentse a fájlt, majd indítás. Meglepően gyorsabb lesz. Nagyon ajánlom.

UPDATE: Más kérdés, hogy az említett 360 MB-os HP-driver nem működik, de ez a HP hibája, mert a múltkor is ez volt.

0 gondolat: