2008. március 9., vasárnap

A legalapabb dolgok

by bemapoe

Annyira azért nem süllyedünk, hogy elmagyarázzam, mi is a számítógép, feltételezem, mindenki látott már olyat. De mi határozza meg leginkább a teljesítményét?

Processzor: nagyban meghatározza a gép sebességét. Ő számol tulajdonképpen, a gép lelke, már ha lehet ilyet mondani. Minél nagyobb az ún. órajele (mértékegysége a GHz), annál gyorsabb a gépünk. Az alapfeladatokra bőven elég az alapgépekben lévő 1,7 GHz-es. Részletesen később.

Winchester: vagyis háttértároló, HDD, merevlemez. Azt határozza meg, mekkora a hely a számítógépen. A 80 GB-os bőven-bőven elég mindenfélére. Majd később arról is sokat fogok írni, hogyan lehet takarékoskodni a hellyel. Szeretem a takarékosságot :)

RAM: Itt taláhatóak az éppen futó programok. Minél nagyobb, annál több program tud egyszerre futni a gépünkön. Az XP egy 256 MB-oson is jól elvan, de ajánlott a duplája. Ha egyszerre akar az ember zenét hallgatni, msn-ezni, internetezni, filmet letölteni, meg mondjuk képet szerkeszteni (ilyet én gyakran csinálok), érdemesebb egy még nagyobbat, 1 GB-osat használni.

Manapság leginkább erre a háromra kell figyelni, legalábbis én ezeket szoktam megkérdezni, ha valakitől azt kérdezem, milyen a gépe. Vannak egyéb fontos paraméterek is, de eltörpülnek ezek mellett.

2 gondolat:

lightpost írta...

az órajel mértékegysége a Hz.
:P

bemapoe írta...

Tudom, de most mit bonyolítsuk. :)