2008. március 10., hétfő

Install: Windows XP + BIOS

by bemapoe

Nem nagyon tudok a közepébe belevágni. Így aki ezt a néhány első bejegyzést unja, annak üzenek, hogy fogok érdekességekkel is szolgálni, de azt meg kell alapozni.

Akárki akármit mond, a Windows XP a legjobb operációs rendszer. Főleg azért, mert a többihez kevés drivert, illetve programot találni (tudom, egyre többet, de ha veszel egy nyomtatót, nem biztos, hogy lesz hozzá pl. Linuxos driver).

Windowst (újra)telepíteni nem olyan nagy ördöngősség, mint sokan gondolják. Szokták is mondani, hogy olyan félévente érdemes is, bár magam ezt nem tapasztalom, szerintem nem kell ilyen gyakran. De tény, hogy egy több éve újra nem telepített Windows problémákat okozhat.

Legfontosabb lépés, de egyben a legbonyolultabb is, hogy beállítsuk a BIOS-ban hogy a gép nem a Winchesterről (HDD-ről) töltsön be (bootoljon). A BIOS (Basic Input / Output System, a szó görögül életet jelent) a gép alap-operációs rendszere, feladata többek között, hogy bemásolja az operációs rendszer futásához szükséges fájlokat a merevlemezről a RAM-ba. Ezt úgy tehetjük meg, hogy:

  1. Újraindítjuk a gépet, és még a rendszer betöltése előtt, a fekete képernyő alján lévő szöveget elolvassuk. Olyasmit ír (ez gépenként változhat), hogy nyomjunk meg egy bizonyos gombot (nálam Del,de lehet más is) a gép beállításaihoz való belépéshez. (Press Del to enter setup, vagy valami hasonló) Ha megfelelő gyorsasággal megnyomtuk a kért gombot, egy kék, menüpontokkal teli képernyőt kapunk. Ez a BIOS.
  2. De mivel a BIOS gépenként eltérő, nem tudok biztos útmutatást adni affelől, hogy pontosan hol kell a kért beállítást végrehajtani. Nálam az Advanced Bios Features menüpont alatt lehet a Boot device-t, vagy is a boot meghajtót módosítani. A BIOS alsó részén van, hogy hogyan navigálhatunk, mert nem egérrel, hanem billenyűzettel kell. Általában a nyilakkal, és az Enter billentyűvel.
  3. Azt kell elérnünk, hogy a First boot device a CD-ROM legyen. Később ezt természetesen jó, ha visszaállítjuk az eredetire, általában a C: meghajtóra. Ügyeljünk arra, nehogy másvalamit megváltozassunk. Ha mégis így tennénk, lépjünk ki mentés nélkül és kezdjük újra!
  4. Ha sikerült, ki kell lépni a BIOS-ból, de el is kell menteni a módosításokat. Ezt nálam együttesen az F10 megnyomásával lehet elérni, vagyis egyszerre ment és kilép. Ha ilyen nincs, ilyen sorrendben kell csinálni. Megkérdezi hogy igen, vagy nem (y/n). Meg kell nyomni a megfelelő betűt, de vigyázva, mert az y betű helyett a magyar billenyűzeten z-t kell leütni, ugyanis az angoloknál ezek fordítva vannak. Hülyeség, de ez van :)
  5. A gép újraindul, és ha benne van a meghajtóban a Windows telepítő CD, már kezdődik is a telepítés.
(folytatása következik)

2 gondolat:

Bálint írta...

Talán hasznos dologgal tudom kiegészíteni ezt a bejegyzést és még számodra is meglepetés lehet:) :

Ha a del billentyű helyett az F8-at (úgy tudom, hogy mindig az F8) nyomogatod/nyomod meg, akkor az úgynevezett "Boot menu"-be lépsz be, ahol felsorolja az optikai meghajtóidat és a merevlemezt/merevlemezeket... Egyszerűen a billentyűzet segítségével kiválasztod a megfelelőt, és nyomsz egy entert... CD/DVD esetén utána még meg fogja kérdezni, hogy biztosan cd-romról akarsz e bootolni, nyomsz egy billentyűt és innentől már ugyan az, mint a másik módszerrel...

Nagy előny, hogy ez nem változtat semmilyen beállításon, ezért a következő újraindításnál, már az alapértelmezett merevlemezről fog bootolni;)

Remélem segítettem:)

bemapoe írta...

Koszi amegjegyzeseket, majd ha nem Daniaban vagy Hollandiaban leszek, valaszolok rajuk :)