2008. március 25., kedd

3. rész (Az XP telepítése)

by bemapoe

Ezt a sorozatot azért csinálom amúgy, hogy ne kelljen senkinek segítséget kérnie mástól a telepítésbne. Az pedig azért jó, mert így te tudod magadnak, hogy mi van a gépeden, te állítod be úgy, ahogy te szeretnéd, amire a Windows lehetőséget is biztosít. Ha ezeket csak másvalaki tudja, akkor több gond is felmerülhet. Ilyen szellemben folytatom tehát...

Partícionálás
Ha ezt is elvégeztük, akkor már minden olyan rész megvan, amit nem a klasszikus grafikus felületen történik, vagyis pl. nem lehet egeret használni. A formázás gyakorlatilag nem választható külön a partícionálástól.

Veszem tehát az én példámat: akarok egy kisebb C: és egy nagyobb D: meghajtót, és még nincs partícionálva a lemezem. A legalsó sorban pedig fel vannak sorolva betűk, minden képernyőn másféleképpen: minden betű valamilyen parancsot jelent, ezt kell egér helyett használni. Oda van írva az is, mi mit jelent. A T pl. a partíció törlése, amit ha el is végzünk, nem kell aggódni, mert amíg nem formáztuk, nem vesztek el az adatok, legfeljebb kicsit bonyolultabb előhozni. Én például nem tudnám :)

Nekem a P betűre van szükségem, a partíció létrehozására. A következő képernyőn beírom, hogy hány kilobájtos legyen, majd megnyomom az L, azaz létrehozás gombot. (Amúgy a betűkben nem vagyok biztos, majd ha telepítek egy XP-t, megnézem, hogy jól írtam-e ide, de ez nem befolyásol téged, mert oda van írva mellé, hogy mi mit jelent). Ekkor létrehozta a partíciót. Ugyanezt teszem a másikkal is, és ha törölni akarok egyet, akkor azt is hasonlóan kell végrehajtani. Tényleg nem bonyolult.

Viszont vigyázzunk, hogy ne legyen sok formázatlan terület, mivel ezeket később nem használhatjuk, vagyis ne legyen a 80 GB-os merevlemezen egy 20 és egy 30 GB-os partíció... :) Használjuk ki teljesen.

Formázás
Van tehát a két partíciónk (C: és D:), melyek mindegyikét formázni kell. Kivéve persze a D:-t, mivel azon a dokumentumaink vannak... :) Most már a telepítés jön, ki kell választanunk, melyikre akarjuk (C:), megnyomjuk a megfelelő gombot (T?... már egészen belegabalyodtam a betűkbe :) ), majd kijön egy ablak, hogy na akkor formázni kéne.

Négy lehetőség közül választhatunk: NTFS-ben kell formázni az XP-hez! Sokkal jobban fut rajta, mint a FAT-on. Ez amúgy a fájlrendszer típusa, ennyit tudok róla. Azt biztosan, hogy nekünk az NTFS kell. Hogy gyors, vagy teljes legyen a formázás, majdnem mindegy, mivel mindenéppen jól működik majd az XP, de azért én a teljeset ajánlom. Első telepítéskor tutira teljes legyen, meg akkor is, ha valami durva vírus miatt kell újratelepíteni. A gyors amúgy nekem kb. 1 perc, a teljes meg vagy 10-15.

Formázás után el is kezdődik a telepítés, amit csak egy képernyő szakít meg, meg a legvégén még egy. Ezek már "egeres" verziók.

6 gondolat:

lightpost írta...

"Formázás után el is kezdődik a telepítés, amit csak egy képernyő szakít meg..."
és kis szerencsével nem a kékhalál az. :P

bemapoe írta...

:)

Névtelen írta...

a particiós formázós részhez kicsit kiegészítem, mert szerintem érdemes tudni, legalábbis ha nagyon összecsinálja magát a gép, akkor jól jöhet:

Formázáskor, vagy csak egyszerű fájltörléskor az még nem törlődik a gépről, csak felszabadítja, és úgy jelzi ki, mintha az már nem lenne ott, ettől megnő a tárhelyünk. De ott van amíg valamit a rá nem teszünk arra a helyre, vagyis azt nem írja felül más fájl, tehát ha véletlenül leformáztuk a HDD -nak azt a particióját amit nem kellett volna akkor vissza tudjuk állítani. Most hirtelen nem tudok ilyen programokat felsorolni, de könnyen rá lehet akadni Interneten, ha jól keresünk.

Gál Tomi

bemapoe írta...

Pontosan így van.

Csak ezt már nem akartam részletezni, mert túl hosszú lett volna a bejegyzés. De ha jól tudom, az a lényege ennek, hogy a nullákat egyre, az egyeket meg nullára fordítja a formázás meg a törlés, tehát elvileg megmaradnak az adatok. De lehet hogy ez hülyeség...

A teljes formázásnél visznt szerintem nem marad semmi, de tényelg nem tudom. Csak akkor miért lenne teljes, és gyors külön?

Bálint írta...

egy ilyen program például a get data back, hátránya, hogy csak a fizetős verzió használható rendesen, viszont google-ben rá lehet akadni;)

Bálint írta...

Partíció törlése: T(+L)+Enter

Partíció létrehozása: L+méret megadása+Enter...

A nyilakkal a megfelelő meghajtóra navigálunk (amelyikre az xp-t akarjuk telepíteni) és nyomunk egy entert... Így továbbléptünk a következő ablakba ;)

csináltam már egy párszor... :D