2008. július 30., szerda

Favicon

by Bálint

Ez a bejegyzés a blog és weblap tulajdonosoknak lehet érdekes. A favicon nem más, mit az a kis kép, ami a címsorban vagy a a könyvjelzőben megjelenik az oldalak címe mellett. Bárkinek lehetősége van* egy ilyet elhelyezni a saját oldalán, méghozzá nem is túl bonyolult.

Első lépésben készítenünk kell egy 16x16 pixel méretű képet, amit .gif vagy .ico formátumban kell elmentenünk. Erre a célra gyakorlatilag bármilyen képszerkesztő program tökéletes, de ha mégis úgy gondoljuk, hogy "mi ehhez kevesek vagyunk :P", akkor interneten is megszerkeszthetjük saját faviconunkat például itt: http://www.favicon.hu/. Ez egy nagyon egyszerű oldal, hátránya, hogy csak pár színt használhatunk, de ez is megteszi, ha arról van szó. Ha elkészült a képünk, akkor feltöltjük valahova, hogy utána hivatkozni tudjunk a képre. Ha ez megvan a lapunk forráskódjában a <head> és </head> tag közé beillesztjük ezt a sort:

<link href="http://www.oldalcime.hu/favicon.ico" rel="shortcut icon" type="image/x-icon">

Mentsük el és következő alkalommal, amikor megnézzük oldalunkat, ott fog díszelegni a címsorban a beállított kép.

___________________________
*
Egyes ingyenes tárhelyeken, például az ultraweben (uw.hu) a favicon-t nem lehet megváltoztatni!

8 gondolat:

Admin írta...

Hali.Nekem nem működik sajnos.A link helyére beillesztem az ico linket és nem jó az egész kód valamiért nem engedi elmenteni.blogspot-os oldalam van...Mi lehet a baj?

Bálint írta...

milyen hibaüzenetet kapsz? be tudnád illeszteni a teljes kódrészletet amit hozzáadsz a sablonhoz?(gyakorlatilag az az egy sor, amiről szól a post)

ezek alapján kiderítjük mi a baj.. ;)

Admin írta...

Próbáltam több féle képpen ezt írja ki:
http://kepfeltoltes.hu/090909/ggggg_www.kepfeltoltes.hu_.png

Kérlek küld el a kódot nekem,hohy mit illesszek be itt a kép is hozzá
ico:
http://veryicon.com/icon/ico/Movie%20%26%20TV/Scificons/burn.ico
png:
http://veryicon.com/icon/16/Movie%20%26%20TV/Scificons/burn.png

Admin írta...

Nah közben rájöttem,hogy nem jó helyre raktam.De most beteszem oda a head közé és nemjó elmenti meg minden de nem változik meg a kép.

Bálint írta...

A HTML forráskódban keresd meg a "/head" taget [idézőjel helyett < és >...], és közvetlen a fölötte lévő sorba illeszd be a bejegyzésben említett kódrészletet a href értékét az ico file teljes url-jére cserélve... Így illenék működnie.

Admin írta...

Nah nekem lenne még egy kérdésem..Hogyan tudom azt megcsinálni.hogy csináltam egy kezdőlapot bejegyzésként és mindig az jelenjen meg ha rámennek az oldalamra,mert ha írok új bejegyzést akkor mindig az van elől és így mindig kikell törölnöm és újra megírni a kezdőlapot,hogy az legyen elől...Valami ötlet?

Koppany írta...

Helló.

Most én tolmácsolom Bálint gondolatát, mert neki nem volt ideje megírni. Azt mondja, hogy az Elrendezés lapon, ahol a téglalap-alakú modulokat lehet rakosgatni, ott a bejegyzések téglalapja felé tegyél egy szövegdobozt, és abba írd bele a szövegedet.

Admin írta...

Nagyon szépen köszönöm!!!!
Nem is tudom mit csinálnék nélkületek!!!:D