2008. július 30., szerda

Favicon

by Bálint

Ez a bejegyzés a blog és weblap tulajdonosoknak lehet érdekes. A favicon nem más, mit az a kis kép, ami a címsorban vagy a a könyvjelzőben megjelenik az oldalak címe mellett. Bárkinek lehetősége van* egy ilyet elhelyezni a saját oldalán, méghozzá nem is túl bonyolult.

Első lépésben készítenünk kell egy 16x16 pixel méretű képet, amit .gif vagy .ico formátumban kell elmentenünk. Erre a célra gyakorlatilag bármilyen képszerkesztő program tökéletes, de ha mégis úgy gondoljuk, hogy "mi ehhez kevesek vagyunk :P", akkor interneten is megszerkeszthetjük saját faviconunkat például itt: http://www.favicon.hu/. Ez egy nagyon egyszerű oldal, hátránya, hogy csak pár színt használhatunk, de ez is megteszi, ha arról van szó. Ha elkészült a képünk, akkor feltöltjük valahova, hogy utána hivatkozni tudjunk a képre. Ha ez megvan a lapunk forráskódjában a <head> és </head> tag közé beillesztjük ezt a sort:

<link href="http://www.oldalcime.hu/favicon.ico" rel="shortcut icon" type="image/x-icon">

Mentsük el és következő alkalommal, amikor megnézzük oldalunkat, ott fog díszelegni a címsorban a beállított kép.

___________________________
*
Egyes ingyenes tárhelyeken, például az ultraweben (uw.hu) a favicon-t nem lehet megváltoztatni!

2008. július 28., hétfő

FastStone Capture

by nevembalint

A kis program segítségével le lehet fotózni az egész képernyőt, képernyőrészletet, hosszú szöveget (több képet csinál magának az ablakról és összeilleszti), tetszőleges méretű téglalapot, amit pixelek mérésére is lehet használni, tetszőleges alakú kijelölés, nagyító, színpipetta. Használata nagyon egyszerű, csak egy kis ablak:





Telepítés menete:

1. Töltsd le!
2. Telepítés, semmi bonyolultság

Használat:
Csak kiválasztjuk a szükséges eszközt, kiválasztjuk a kívánt részletet vagy kijelölünk egy alakzatot. Színpipettánál csak ki kell választani a színt, rákattintani és kész. Be lehet állítani, hogy milyen gombok legyenek elérhetők gyorsan, a főablakból, gyorsbillentyűt lehet az eszközökhöz rendelni.

Megújult a blog

by bemapoe

Kicsit ugyan, de egyben nagyon is. Már öten vagyunk, akik bejegyzéseket írnak, ami csakis azt jelentheti, hogy még változatosabb lesz ;) Bálintnak köszönhetően lehetővé vált, hogy a bejegyzések témái láthatóak legyenek a bejegyzés alatt, és az is, ki írta az adott cikket. Ezenkívül bárki ír, a Blogger különböző színnel teszi azt közzé, természetesen automatikusan.

Hadd mutassam be a szerzőket (és a színűket):

Bálint - volt barátnőm öccse, tőle bármit megtudhattok a számítástechnikáról...
Koppány - barátom, aki lehet, hogy ritkán ír, de akkor nagyot :)
lightpost - volt iskolatársam, jófej, élvezetes bejegyzések várhatóak tőle
nevembalint - ő az öcsém, hamarosan jobban fog érteni a gépekhez nálam
bemapoe - jómagam, a blog alapítója, egyben szellemi vezére és (egyelőre) a legtöbb bejegyzés szerzője

Mi igyekezni fogunk, és bár egyelőre nincs sok látogató, mi ezt a keveset is megbecsüljük és reméljük, egyre többen olvassák majd. Jó lesz ez ;)

Install Windows XP (4. rész)

by Bálint

Ideje lenne már befejezni ezt a témát, mivel már csak néhány tudnivaló van, amit megpróbálok összefoglalni egy bejegyzésben...

Először is kifejteném egy kicsit bővebben "az egy meg aztán mégegy ablak szakítja meg a telepítést".. :)
Miután kiválasztottuk, hogy milyen módon formázzuk le a partíciót elkezdődik a formázás folyamata és közvetlen utána a tekepítő elkezdi felmásolni a rendszerfájlokat. Ha ez befejeződött, a gép automatikusan (15 másodperc múlva) újraindul. Ha eddig eljutottunk, akkor újra beléphetünk a BIOS-ba és visszaállíthatjuk a First Boot device-t az alapértelmezettre, avagy, hogy winchesterről bootoljon be a gépünk... Ezt nem részletezném, aki eleinte át tudta állítani, az vissza is fogja tudni :) (gyakorlatilag ugyan az.) Ha ezt mégsem tettük volna meg akkor sem kell kétségbe esni, mert amikor kiírja a gép, hogy "Cd-Rom-ról való bootoláshoz nyomjon meg egy billentyűt..." akkor nemes egyszerűséggel várunk 5 másodpercet és folytatódik a telepítés... A gép indulásakor mindig lehetőségünk van rá...

Itt már egy szebb grafikus felületet látunk, ahol az első alkalommal Xp-t telepítők számára megnyugvás lehet, hogy végre látják az egeret :) A Windows itt azt jósolja nekünk, hogy kb. 36 perc van hátra a telepítésből, de ez közel sem igaz, én például 15 percnél nem szoktam tovább időzni a telepítés további részével, persze ez függ attól is, hogy mennyire gyakorlott felhasználó kezében van a gép... Akkor sem kell elkeseredni, ha tovább tart.

Olvasgathatunk mindenféle szépet az Xp újításairól, unaloműzés gyanánt megteszi... Egy vagy két ablak fog megjelenni előbb vagy utóbb a képernyőn. Az első ablakban, ami biztosan megjelenik, a windows licenszámát kéri tőlünk, ami eredeti windowsnál megtalálható a csomagoláson. (Ha valamilyen csoda folytán mégsem eredeti XP-t telepítenénk, megkérdezzük a CD tulajdonosától, hogy hol található a kód... Ezt nem taglalom tovább, természetesen eredeti windows-t használ mindeni :P). Ezután meg kell adnunk a számítógép nevét (Ha nem kívánjuk hálózatba kötni a gépet, akkor hagyatkozzunk a windows-ra egy viszonylag hosszú számokból és betűkből álló kódot ír nekünk oda) és a rendszergazda jelszavát... Általános felhasználók számára ez kihagyható. A tovább gombra kattintva az időzónánkat kell megadni... Ezután megint olvasgathatunk és lehetséges, hogy megjelnik még egy ablak, ahol a hálózati beállításokról kérdez minket a kedves windows... Itt aki nem jártas a témában, nyom néhányszor a tovább gombra és el is van intézve. Innentől már csak türelem kérdése, és nemsokára befejeződik a telepítés (egy része). A bal alsó sarokban látjuk, hogy hol tart a folyamat. Ha a telepítés befejezősött a gép automatikusan újraindul.

Első indításnál a következő beállítási lehetőségeket segít átnézni egy varázsló:

  • A felhasználói fiókok létrehozása
  • Internet kapcsolat beállítása
  • Ha Xp-nk service pack 2-vel együtt települ, akkor az automatikus frissítéseket is bekapcsolhatjuk, ami ajánlott, ha a gépen van internet hozzáférés...
És végre valahára eljutunk a már jól ismert XP lankánkhoz. Avagy az XP fel van telepítve, viszont ezek után még jó pár beállítás vár ránk. A bejegyzés elején úgy terveztem, hogy ez lesz az utolsó az Xp telepítésről, de most döbbentem rá, hogy muszáj lesz folytatni, mivel ebben az állapotban van egy "nyers" xp-nk de nem sok mindent tudunk vele csinálni...

(hamarosan folytatás következik)

2008. július 27., vasárnap

Active Keys

by nevembalint

Egyszerű kis progi melynek segítségével billentyűkombinációkat hozhatunk létre URL címeknek, monitor ki-be kapcsolásnak, vezérlőpultnak, hangerőállításnak, leállítás/újraindításnak, és még sok másnak.

Telepítés menete:

1. Töltsd le!
2. Csak telepítsd, semmi bonyolultság.

Használat:

Ha új kombinációt akarunk létrehozni, akkor Ctrl+N vagy bal felső sarokban a New ikon. Lehet választani, hogy milyen típusút kívánsz csinálni. Ki kell választani, hogy mit csináljon és azon belül is, majd add meg a kobinációt és a nevét (ez csak neked fog megjelenni, érdemes olyat választani amiről tudod, hogy mi). Kész.:)

Prakitikus használatot.

___________________________

UPDATE: csak angol nyelvű, de ez nem jelent problémát a használatban.

Szerintetek az emberiség mit kezdene a Google nélkül?

by bemapoe

Úgy értem az interneten. Aki valamennyire komolyan veszi a netet, az a lehető legtöbb szolgáltatást a Google-n keresztül csinálja, mert minden területet lefed, és ehhez elég egy felhasználónév.

Nem kell nyolc helyre regisztrálni, ha blogot akarsz írni, ha fotókat akarsz feltölteni, ha útvonalat akarsz tervezni, ha csetelni akarsz, vagy emailezni, vagy dokumentumokat írni az interneten.

Az egész ráadásul egységes, könnyen kezelető, könnyen tanulható. Biztonságos, mert olyan nincs, hogy ne mentene el percenként egy biztonsági másolatot, akár blogot, akár levelet, akár dokumentumot írsz. És megbízható is, mert az adataidat tisztességesen kezelik, nem piszkálgatnak. És a hirdetéseket is szépen kezelik, nem nyomják tele az oldalaikat velük.

Úgy döntöttem, hogy néhány cikkben bemutatom a Google szolgáltatásait, csak néhány mondatban. Használjátok minél többen, megéri. Elöljáróban addig is:

A Google Szolgáltatásai

2008. július 24., csütörtök

Csevegés a webről

by Bálint

Az index techblogot olvasgatva a kommentek között ráakadtam erre az oldalra ami sokszor hasznos lehet... Ez nem más, mint a http://www.meebo.com.

Egy nagyon egyszerű de mégis sokoldalú oldalról van szó. Alapvetően arra való, hogy az általunk használt bármilyen csevegőprogramba (Aim, Yahoo, Google talk, MSN, ICQ, Jabber) akár egyszerre be tudjunk jelentkezni és egy egyszerű testreszabható webes felületről azonnal üzeneteket küldhessünk a már felvett partnereinknek. Nagy előnye, hogy egy szolgáltatást egyszerre akár több fiókkal is használhatunk (2 msn cím, stb...). Nem kell lemondanunk semmilyen extráról sem, mivel lehetőségünk van fájlok küldésére, sőt még a webkamerát is használhatjuk, emellett az alapvető funkciókat is megtaláljuk, mint példaául a szöveg formázása, szmájlik küldése és saját állapot beállítása. A régebbi csevegéseinket sem kell elfelejteni csak azért, mert nincs kéznél saját gépünk, mivel az oldal két kattintás után az összes beszélgetést naplózza.
Kedvünkre hozhatunk létre "mütyűröket", amiket beilleszthetünk saját oldalunkba így a látogatóink onnan írhatnak nekünk (ez viszont csak akkor látjuk ha a meebo.com-on jelentkezünk be!). Röviden ennyi!

Szerintem abban az esetben érdemes használni, ha az általad éppen használt gépen nincs feltelepítve a szükséges csevegőprogram kliense.
Ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki: ehhez nem muszáj regisztrálni, hanem egyszerűen be lehet jelentkezni a főoldalról.

2008. július 19., szombat

Egy kattintásmentes világért :)

by lightpost

Nemrég találtam egy oldalt, ahol azt a kérdést feszegetik, hogy vajon miért van szükségünk arra, hogy az egérrel kattintsunk, miért kell egy nyomással vagy ütéssel nyomatékosítanunk az akaratunkat. Miért ne fejezhetnénk ki mindezt egy mozdulattal? A http://www.dontclick.it/ címen található honlapont mindössze egyetlenegyszer kell kattintanunk, amikor belépünk az oldalra. Angol nyelvű, de nem túl bonyolult, kis odafigyeléssel sok érdekes dolgot megtudhatunk. Például három lehetséges alternatívát a mai megszokott, kattintós gombok helyett. Ja, a lényeg: ha egyszer bent vagytok, ne kattintsatok :)