2008. május 7., szerda

Windows Fotótár

by bemapoe

Ha van 15perced, és viszonylag szeretsz képeket nézegetni, vagy készíteni, ezt olvasd végig, mert megkönnyítem az életedet :) Nagyon jó ez a program.



A múltkori fényképnézegető és -konvertáló szoftver egy nagyon hasznos megoldás a fotók alapvető beállításainak módosítására, és nagyjából profi szinten működik, használata viszont kicsit bonyolult, és egy kis odafigyelést és angoltudást is igényel.

Ez a mostani viszont annyira egyszerű, mégis tud annyit, mint az előző. Windows-os amiket sokan nem szeretnek, de ez olyan, amit most mindenkinek kockázat nélkül ajánlok nem csak feltelepítésre, de a képfájlok alapértelmezett programjának is.

Ez a Windows kép- és faxmegjelenítő (ami minden XP-ben alapértelmezett, mindig ezzel nyílnak meg a képek) továbbfejlesztése. Minden alapvető változtatás végezhető vele, nagyon-nagyon egyszerűen kezelhető és ami nem szokott jellemző lenni a Windows-os programokra, hogy gyors. Ugyanolyan gyors, mint az előző verziója.

  • Kiemelném a vörösszemhatás-eltávolító gyorsaságát, egyszerűségét és hatékonyságát, de egyéb módosítások is elvégezhetőek vele (fényerő-viszonyok, élesítés, színigazítások, és fénykép-levágás).
  • Mindez azért különleges a múltkor postolt programhoz képest (FS Viewer), mert amint megvan egy javítás, már ugorhatunk is következő képre, automatikusan elmenti és bár valóban elmenti, ezek a módosítások később visszavonhatók. A Beállításokban megadható, hogy meddig (1 nap, 1 hét, stb.)
  • Tartalmaz olyat is, hogy "Automatikus igazítás", ami egy gombnyomással szebbé teszi a képet, persze a vörösszemet itt is nekünk kell kiszedni. A fénykép-levágás is marha jó, mivel előre beállított sablonméretek is vannak (9×13, 10×15, stb.), amit tetszőlegesen méretezhetünk a képen belül.



Diavetítéskor sajnos nem jelenik meg a jobb felső és semelyik sarokban az irányító panel, hogy az automatikus diavetítést leállítsuk, de jobbklikkel ez is megtehető. A jobbklikkes menüben még a diavetítés sebességét is beállíthatjuk, sőt véletlen sorrendű lejátszást.

Egyszerre bármennyi ablakot képes megnyitni, ellentétben elődjével, amivel ha megnyitottam egy képet, a másik elveszett és újból meg kellett keresnem. Képaláírást lehet vele készíteni, és meg lehet címkézni a képeket. A címkékről majd még írok.

Közvetlenül nyithatjuk meg az aktuális képet más programban, rögtön írhatjuk a kép mappáját CD-re, rögtön lehet nyomtatni, vagy emailben elküldeni, és fel lehet venni az egész mappát a Windows Fotótárba.

Ez a másik Windows Fotótár (nem bírom megérteni, miért ugyanúgy hívják őket) egészen hasonlóan néz ki, csak itt nem nagyban lehet a képeket nézegetni, hanem kicsiben. Úgy, mint az Intéző miniatűr-nézetében. Ez arra jó, hogy több képet is kijelölve egyszerre címkézhessük, vagy áthelyezhessük, vagy emailben elküldjük őket.

A Fájl menüben csoportos átméretezésre is lehetőség van, a maximális pixelméret megadásával, azaz nem baj, ha egyes képek állítva, míg mások fekve vannak, mert területileg ugyanakkorák lesznek az átméretezés során (ez sok más programnál gondot okoz).

Itt, több képet kijelölve, panorámaképet is lehet csinálni, ha egymás mellett dolgokat fényképeztünk le. Ez elég jól működik. Sokféleképpen lehet rendezni itt a képeket, csoportosítani, keresni bennük fájlnév, vagy címke alapján.

A második Fotótárban nem a számítógép mappáiban kutakodva lehet képeket nézegetni, hanem fel kell venni ide a mappákat (Fájl > Mappa felvétele a Fotótárba).

Segítségével nagyon egyszerűen felmásolhatók, vagyis importálhatók a gépek a számítógépre. Hihetetlenül jó. Ha bedugtad az USB-t és kijön a kis ablak, felajánlja, hogy másolja-e be a képeket a Fotótárba. Lehet csak az új képeket, de az összeset is. A képeket külön mappákba rendezi, mielőtt importálná, figyelembe véve, mely képek készültek egymás után közvetlenül. Ezt időt te állítod be a Csoportbeállításnál ott alul. Fél órától 30 napig, vagyis ennyi idő lesz a különbség két mappa között, az ezen belüliek meg egy mappába kerülnek. Marha jó.



A Beállításokban megadható az importálás helye, és az, hogy a mappákat hogyna nevezze el. A képeket is átnevezi pl. a készítés dátumára, ha kell. Mondjuk ezt más importáló program is megcsinálja, de nem ilyen egyszerűen, felhasználóbarát módon. Máshol be kell állítgatni mindenféle kódokkal, hogyan nézzen ki a fájlnév, és hasonlók. Ha valami okból megszakadt az importálás (nekem ez történt, lemerült a kamera), még azt is megkérdezi, hogy törölje-e az eddig felmásolt fájlokat. Én komolyan mondom, ilyen intelligen programot még nem láttam :)

Ha pedig van időnk felcímkézni a képeinket, akkor később nagyon könnyen eligazodhatunk bennük, amikor már nagyon-nagyon sok lesz. :) A címkék olyasmik, mint a mappák, de egy kép csak egy mappába helyezhető. Egy képre viszont bármennyi címke ráaggatható, így pl. üdülés, tájkép, és Laci bácsi. A képet akkor is megtalálom, ha az üdülések között, ha a tájképek között, vagy ha a Laci bácsiról készített képek között keresem.

A címkék nem a programban tárolódnak, vagyis ha letöröljük a programot, vagy újra kell telepíteni valamiért, a címkézések nem vesznek el. Lehet, hogy érdemes egy szabad órát (persze kinek mennyi képe van), vagy több szabad órát erre áldozni, mert bizony a címkéké a jövő.

Összességében ezt most nagyon-nagyon ajánlom. Veszteni nem lehet vele, hiszen ugyanolyan gyors, mint az elődje. Csak nyerni. Egyszerű, hatékony, gyors, szép, praktikus. Pedig én igazán nem vagyok oda a Microsoftért.



Letöltés után a Windows Live közös intstallálója indul el. Jelöld be, melyik programot akarod telepíteni.

1 gondolat:

Bálint írta...

A Windows Vistában ez már integrálva van és tényleg egyszerű és nagyszerű:) Már ha nem is ezt használom képek szerkesztésére, de nézegetésére mindenképp... A diavetítés funkcióhoz annyit, hogy nemtudom, hogy mennyiben különbözik az XP-re készült verzió, de nekem az irányító panel középen lent van és leállítható a diavetítés;)